Wednesday, December 7, 2011

Anak Demam


Dah lama tak update blog, bz dengan family bz dengan anak yang tgh membesar sekarang ni. Minggu lepas Akyd tak sihat, demam.Akyd start demam hari Selasa lepas Nenek balik balik Kuantan hari Isnin tueh. Awalnya ingat demam biasa so hanya bagi ubat kat dia. Dalam masa yang sama lap kan badan dia dengan celah2 pelipat n letakkan kain suku basah kat kepala n perut dia. Selalunya Akyd demam dalam 1-2 hari jek. Tapi kali ni lama pulak. Hari Khamis siang dia dah kebah tapi malam demam balik. On Off demam nya, mintak makcik belikan ubat kat Pusrawi memandangkan Abahnya pun demam jugak. So membuat andaian Akyd berjangkit balik dengan Abahnya. Alhamdulillah hari Jumaat dia dah sihat, badan takde panas pun cuma selsema dengan batuk jer. Kitaorang mmg dah planning nak ke Penang. Tapi Jumaat malam tueh dah rasa macam panas sket, pk positif takkan demam balik. Kebetulan lupa nak bagi ubat sebelum tido. Pukul 5 pagi badan Akyd panas sangat, sampai ke kaki panasnya. Memang cuak sangat, terus tanggalkan baju dia basahkan muka,tangan n kaki dia. Lap2 badan dia dengan kain basah,macam tak ok je. Hati tak keruan sangat. Then masuk toilet letak dia kat bawah bagi dia main air. Walaupun dalam keadaan mamai, Akyd ni kalau bab air mmg suka sangat hehehe. Alang2 dalam toilet kai terus mandikan dia pukul 6 pagi. Siap mandi terus bagi makan ubat n tidokan dia. Pakaikan baju nipis n pampers je. Cakap kat asben buka je klinik terus g Pusrawi. So kai mmg tak lena nak tido tunggu je Akyd bangun dari tido,badan dia still panas. G check doc suhu dia 38.6, tinggi kan. Doc ada bagi ubat masuk kat punggung incase kalau tgh malam panasnya naik mendadak. Seram je doc ni cakap macam tueh.Terus kitaorang batalkan hajat nak ke Penang, so sorry sahabat keadaan tak mengizinkan. Balik rumah,kai mandikan dia lagi n biar dia main air.  Then bagi dia minum air masak banyak sikit. Malamnya still demam tapi takla panas sangat. Even dia demam,Akyd aktif. Doc cakap maybe demam virus ataupun demam urat. Mungkin jugak sebab minggu lepas 5 hari ulang alik ke Pusrawi menunggu makciknya bersalin.  Ahad demam Akyd dah mulai okeh, kitaorang ambil neneknya yang baru sampai dari Kuantan. Syukur sangat Ahad malam, Akyd dah sihat sepenuhnya cuma ada selsema n batuk sket. Akyd ni rindu nenek ke??? Kebetulan kot jumpa nenek terus sihat hehe. Tapi sesungguhnya pengalaman ni sangat baru untuk kai. Hati memang tak tenang bila anak tak sihat terutamanya demam. Ahad petang kai balas dendam tido hahahahaha, tq Sayang tolong jagakan Akyd Kharamy time kai tido ;p.

hurm.. macam mana plak dengan pengalaman korang anak demam??

// next entri kai update pasal makcik Akyd bersalin, baby boy syukur alhamdulillah.



15 comments:

dd.hasnidar said...

kalau time anak demam memang mak yang susah hati.tak lena tido rasa.

tapikan,anak sulung dd dulu demam teruk elok plak dd positif pregnant kali ke-2.haha..*tetibe nak mentioned.haha.

Mrs Nageb said...

Memang kan..kalau anak demam memang sangat sangat susah hati...berdoa supaya boleh transfer demam kat kita kan..syukur dah sihat dah kan..

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

dd : yeke dd hahahah, saspen jek bunyi nya hahahaha. nak kena check gak ah nnt kot2 ;p

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

mrs nageb : aah sesungguhnya macam tu la. hati mmg tak senang. alhamdulillah dah sihat

Cik Bhulat said...

sian akyd demam ye..

ibu iman said...

klu anak saya demam panas plak... kene sentiasa basahkan ubun2 di kepala die sbb tuh bhgn yg paling nak kene jaga. sbb situ la yg control suhu badan die. sampingan saya akan bg minum 100plus utk kurangkan panas die... :)

wardah @ fie shah said...

kakal pernah demam sampai 39.3. badan dia dah menggigil masa tu. terus bukak shower & mandikan dia dan masuk ubat bons tu. mmg lah panik.

Shykin Moksen said...

Fayyadh pun last week demam kai.. 39.6c.. terus masuk kecemasan kat assunta hosp.. doc siram dia dengan air kat wad kecemasan tu..pastu masuk ubat punggung 2biji terus.. nasib baik pastu temp dia turun.. ank dmm mmg kite x sng dduduk.. risooo sgt2

Mymie Sein said...

akyd dah nampak susut sikit ka sekarang.. mesti kuat main je ni..kesian kan bila anak demam, muke sedeh jer..kalau kite demam pun terbaring je ni kan plak budak2..

armouris said...

ini info tentang demam - Cara Redakan Panas Demam Dengan Mudah

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

cik bulat : now akyd dah sihat alhamdulillah

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

ibu aiman : yeke, bleh ke pakai minum 100 plus untuk baby setahun yek. btw tq ya

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

wardah : panik kan, saba jeklah. hurm tapi bleh ke terus mandikan eks. ada yang cakap takleh. kena lap2 jek. kompius tapi kai mmg lap2 dulu baru mandikan

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

kin : hati ibu mana yang senang kin. sesungguhnya allah je la tau perasaan kita. insyaallah semoga kita sentiasa beringat.

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

mymie : aah kurus sket hahahaa. sebab tak lalu makan