Friday, February 5, 2010

10 tanda awal mengandung



Tanda awal kehamilan

1) Lewat datang period; tapi kalau stress pun boleh lewat datang period jugak
2) Sakit pada ari2; mungkin terasa kejap2 kalau berpanjangan maybe sakit lain plak sila check
3) Rasa loya dan muntah; pantang silap bau mmg tak bolehhhhhhhh
4) Selera makan bertambah2,mungkin jugak
5) Hilang selera makan,rasa tak boleh nak makan apa pun so terpaksa la makan buah
6) Suhu badan meningkat, rasa macam nak demam tapi tak demam
7) Selalu rasa nak kencing
8) Payudara jadi sensitif
9) Rasa lemah longlai badan
10) Sakit pinggang

//Agak2 ada tanda2 ni bolehlah buat urine test!

Paling penting jika merancang untuk mengandung, kita jaga pemakanan

-kurangkan minum ais
-makan makanan berkhasiat,kalau boleh takyah la makan fast food
-jangan minum air bergas
-jangan makan jeruk
-jika merancang untuk hamil bolehlah makan asid forlic

// Selamat membaca :)

Jika ada tambahan bolehlah share bersama2,yang baik kita kongsikan bersama2.

21 comments:

Chit Ana said...

kak kai dah pregnant ek

::Azura Rahman:: said...

TQ 4 all d tips dik... ade gud news ke??? kalu betol.. take care of ur self...

pssstt... makan jerut jeruk???? hahahaha...

Lekir said...

kadang-kadang lelaki pun terima symtom dulu. kes benar terjadi pada saya dan abg saya..bila akak ipar saya mengandung.. abg saya mabuk..

bila turn wife saya ngandung.. saya mabuk.. pergi klinikpun dr pompuan senyum2 jer.. teruk weii rasa mabuk ni.. lebih teruk dari mabuk laut...mc 2 hari.

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

kak zura :hahahaha jeruk. wakakakakak ;p
nasib tak beruk ;p

lekir : aah betul,ada kawan suami yang alah. kesian plak. alah kejap takpe ni sampai nak beranak bayangkan la. kekekekekekke


// satu lagik tanda dia,ngidam nak makan ..

SANda.. said...

kai.. huhu haah btol la sume tuh.. mcm k.ipar shida dulu,, tak bole bau asben dia.. heheh tpaksala asben tdo blik lain.. tp 3 bln jer da msuk 4 bln sume da ok..

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

Haahhaha yeke kesian kan. Aah mmg ada yang sampai tak bleh bau husband dia. Kesian la plak. Heheehee
Satu lagi tanda dia : sembelit,susah nak membuang nggeee hehee

Kalau ada lg jom share

✿farahwir✿ said...

alamak kai..ehehe
sayer tengah tunggu next week..if ader lagi tanda yang pertama tu..kene r buat urine..:)

irenedahayu said...

kak kai pregnant ker? TAHNIAH!!!!

ayu aka mrs malfin said...

haa..kn ayu kata ayu dah taw td..kikiki..1st trimister ni jge elok2 taw,jgn byk jln jauh,takut terhentak2..

then ayu dlu x blh masuk pape langsung,msti nk termuntah,nasib baik x benci bau abg,haha..ok kai caiyok2..=))

Nor Hanani Abdul Ghani said...

opss...
nani pun tgu next week gak..
pastu nk wat urine test..
thanks for the info..

wawayumie said...

wah dah nak dapat baby eh?? kiter kahwin pon belom.. nak baby jugakkk

Ann & Lai said...

tahniah kai!!..so dah boleh mkn suplement food ie; calcium, iron folic, b complex, susu anmum@enfamama,obimin (ni sume bgus tuk bby, apepn take care ye ;p

ﮐذﻣﯥﺮﺍﭬﮐﺎﺮ said...

kak kai pregnant ke

CoMe n See said...

Salam kak leh x bg example asid folic.. x taw la.. br nk bajar.Hee

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

wirda : yeke wish u luck babe
irenedayu : insyaallah
ayu : seb baik bleh bau abang amin,kalaw tak sian dia. ekkekekee
nani : gud luck 2 u
wawa : hehehehee takpe ambil ilmu dari sekarang
ann : insyaallah :)
come : hurmm asid forlic tu bleh g farmasi beli

. ieqa . said...

kak kai bile nk pregnant? hee

Shykin said...

yup betul semua yg kai tulis tu..
kin mse pregnant dulu.. husband yg mabuk dulu.. pas die baik mabuk .. dpt detect kin pulak pregnant.. pastu kin pulak la mabuk... 3 bulan jek. pastu normal..n asik mkn mkn mkn mkn.. 24/7 makannnnnnnnn..

OnN!Ey said...

k.kai...ony baru 2 month++ pregy...
yap..smue tanda2 yg k.kai tulis 2 ader..
so leh r wat urine test..
TAHNIAH..

misz beauty said...

nak mintak acid forlic tu kat doct boleh mintak cenggitu je ke?

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

boleh jek mintak ngan doc

umie said...

kak kai klu rse nk muntah je..tp x muntah2..pastu perut mcm ade angin je.walaupun da mkn still rse mcm ade angin n nk muntah..yg ni pn symptom die jgk ke?bru pas kwin bln 10 bru ni.so still x de ecperience..