Wednesday, April 20, 2011

Ruam Susu ke? Ekzema ke?



Bila dah ada baby ni macammacam benda kena tau, tapi selalunya first baby ni mmg takde pengalaman. Akyd masuk umur 3bulan pipinya ada merah n bintik sikit. Awalnya ingatkan ruam susu, so juz lapkan pipi dia dengan air suam n pakaikan tepung jagung/beras. Tapi still tak baikbaik jugak kejap ada kejap takde, ada satu hari sampai teruk jugak pipinya merah. Kai belikan Kydd Sebamed sebab ada yang cadangkan kai pakaikan krim tueh kat muka baby.
 
RM49.90

Bila kita tgk pipi baby merah jek mesti terus satu ayat terkeluar dari mulut "Eh kenapa tueh pipi merah tu,kesiannya". Atau ayatayat lain lagik yang kadangkadang haiiiiiiiyaaaaaa nak jek cakap aaaaaaaaaaaaaaa

-anak tu kenapa boleh kena ruam susu?
-tak letak ubat kat pipi dia?
-tak lap muka baby ye lepas menyusu dia?
-try la bubuh lipstik
-try la letak krim .....
-bla bla bla bla bla bla

huhuhuh macammacam orang suruh buat atau pun macammacam orang ni nak bagi pandangan mereka. Kai sebagai ibu kena kuatkan hati ni heheh cewahh. Maklumlah apa yg kaitan dgn anak mmg sensitif sket huhuhu.

So ada satu hari tueh kai pergi ke klinik Pusrawi jumpa doc Zul cuma nak pastikan muka Kydd ni kenapa? Ruam susu kah??? Baby lain kena ruam susu kejap jek. Hurm rupanya Akyd kulitnya sensitif (Eczema) tapi alhamdulillah cuma kat pipi dia jek. Sebelum tu Doc tanya ada pakaikan Kydd krim ke? Kai cakap ada pakai Sebamed kat dia. Doc suruh berhenti katanya tak sesuai untuk baby ekzema. Doc ada kasik krim sapu Hydrocort,kena sapu nipisnipis. Kai macam waswas dengan krim ni sebab hasil kai google krim ni ada steroid 1%. Tapi dari apa yang kai baca mmg tak merbahaya pun,if bahaya takkan la doc nak kasik kan tapi kita sebagai ibu masih ada pilihan betul tak? Sebelum tu kai ada tanya krim doc kasi ni mmg boleh bagi merahmerah ni baik terus ke? Doc ckp cuma nk kasi keringkan jer,nnt dia akan merah balik sebab nk bg baby lega dari gatal nak menggaru. Erm satu lagik Doc sarankan tukar mandian baby. Yup mmg kai dah tukar Mandian,Lotion n Baby Oils brand Buds. Alhamdulillah memang Akyd sangat sesuai so kai tak perlu pk brand lain lagik hehe.

RM27.90
RM33.90

RM39.90

Kai ada terbaca dalam majalah Pama pasal krim Buds Super Soothing Rescue Lotion n ada gak kawan belog yang pakai so kai tryla krim ni kat Akyd. Ekzema ni mmg akan on off, baby yang menyusu badan ibu kenalah jaga pemakanan. Macam kai, if kai makan makanan laut lebih2 lagi kalaw belacan, ikan masin silalah lihat kesannya hehe merahlah pipi anak kai. Kydd dah masuk 5 bulan n dah 2 botol krim super soothing pakai,still takde apaapa maksudnya on off merahnya hehe.

RM49.90
Ada satu hari tueh kebetulan kai balik Melaka n ada borak dengan kawan asben kai,anak dia dulu pun muka merahmerah lagik teruk dari Akyd satu muka kena. Dia sapukan krim aloe vera kat muka anak dia n terus baik. So kai pun pergi la Klinik kat Melaka n mintak krim Aloe Vera tueh. Bila dah balik KL,pakai kat Akyd heyyyaaaa makin teruk plak jadinya. Tension tension tension krim tue tak sesuai dengan Kydd. Kesian Kydd kan huaaaaaaawaaaaaa.Ekzema ni gatal taw,so sgt kesian kat baby. Maksudnya tak semestinya baby org lain sesuai dgn krim tu,baby kita pun ok. Tapi xsalah nak mencuba hihih.

So kai continue guna Super Soothing Buds tueh tapi tak nampak pun dia macam nak hilang terus "nampak sangat Ibu Kydd ni tak sabar orangnya " hahahahaha. Memang Doc ada cakap Ekzema ni sampai baby 6 bulan baru hilang n ada jugak baby sampai setahun baru okeh. Nak dijadikan cerita kai ada borakborak dengan kawan kai Shaz, dia cite pasal anak kawan dia pun ekzema then terus ke klinik  kulit kat jalan tar. Alhamdulillah kulit anaknya dah okeh. Wahhhh bestnya,kai ni apa lagik sangatlah Xcited esoknya terus ajak asben kai ke Klinik Kulit Kota Damansara ni. Rupanya kat Klinik ni mmg ada untuk baby yang ada masalah kulit sensitif. Doc tu tengok Akyd terus cakap Ekzema n doc tanya kitaorang ni resdung ke? Yess!!! Memang kai n asben ada resdung sket,cuma kai ni lepas kawen agak berkurang resdungnya hehe. So Doc cakap mmg ada keberangkalian baby kulit sensitif if mak bapak ada resdung. So Doc kasik ubat minum n krim sapu. Kai sempat tanya krim ni ada steroid ke? Doc cakap takde so boleh guna tanpa waswas hehe. N nak tau tak , masuk hari ke 4 muka Kydd licin sangat mmg takde masalah ekzema lagik. Ya Allah syukur sangat, terdetik dalam hati "Kenapalah tak pergi Klinik Kulit ni awalawal kan??" Takpelah belajar dari pengalaman,maklumlah takde pengalaman. Umur Kydd 5 bulan dah takde Ekzema lagik Alhamdulillah syukur sangat. Tapi Doc tueh ada pesan kai still kena jaga pemakanan sebab kai full BF. Tak guna jugak pakai krim mahalmahal kalaw ibu tak jaga pemakanan hekhekhek. Selalunya asben kai la yang ingatkan kai huahuahuahaua tapi kalaw nak sangat kai jamahla sikit jek hehe.

Tapi sekarang Kydd dah okeh sebab kai ada makan sambal belacan,ikan masin,sotong dll , pipi dia okeh jek takde naik merah pun. Syukur Alhamdulillah hehehe, bila Kydd dah okeh ni kai baru letakkan muka dia bedak heehehe. Kai ada campur jugak mandian lain,saja nak test betul ke dah fully recover hehehee.

So apa yang kai nak sarankan kat sini, kita sebagai Ibu masih mempunyai pilihan. Pilih yang terbaik untuk anak kita. Kita boleh tanya pandangan kawankawan tapi dalam masa yang sama berjumpalah dengan yang arif tentang masalah anak kita. Semoga pengalaman kai ni membantu untuk ibuibu diluar sana.

Tips untuk ibu diluar sana :

-Segeralah berjumpa doc, mencegah dari awal
-Tukar mandian baby,pilih yang organik


Rendu Kydd x?



 .

 .

 .

.

.















Pic terbaru Akyd

24 comments:

Puteri Qis Balqis said...

geram same budak kecik tomei...

rara pinkmafia said...

hehehehe akyddd comelllsss

http://aniesandyou.blogspot.com said...

da pandai duduk ya..x lama da bleh berlari

latest entry: Malas memasak

Ezzah said...

khai..apa nama klinik tuh?
kawan saya anak dia teruukkk sngt exzema. kesian sngt2 tengok..merata pergi berubat. tu ingt nk recommend kan dia pergi klinik yg khai pergi tuh. mana la tau serasai kan...

tak salah kan mencuba. :)

Noorul Aida said...

comel nyeeee akydd... ;)

anyway, juz nk share info, hampir semua krim ada bahan2 chemical or even steroid yg sis ckp, sebab bahan2 tu laa sebenarnya yg buatkan ubat tu mujarab, cume ada segelintir yg salahkan ubat2 ni dgn pkai secara overdose.. drugs is good for health but drugs abuse yang 'tingtong'....

so, dont worry... be happy..

hope akydd cepat sembuh ea... ;)

Nor Afzailina said...

k.ina tgk pp eyshan pn cam ade ruam2 halus, kdg2 ade, kdg2 x dek... mcm kene gune buds jgk nie...

Nor Afzailina said...

k.ina tgk eyshan pn selalu gak ade ruam2 haluskt pp die, kjp ade, kjp x dek.. mcm kene gune buds gak ni...

Nor Hanani Abdul Ghani said...

hai kak..geram betol tgk Kydd..chomel sgt..baby nani pun ada jd merah2 kat tepi mata..cm berbingkai..nani pun dok ingat ruam susu..kadang2 merah kadang2 x..kat pelipat belakang lutut ngn pelipat siku pun ada..dh g amek ubat..doc bg krim..bila letak krim ok..tp bila terskip letak krim dia mcm merah balik...hurm..mmg doc ckp eczema..nmpak gayanya kena g klinik kulit jugak ni..

dd.hasnidar said...

thanx for the info.
anak dd dua2 memang dapat ekzema.yang sulung sampai skrg (28 bulan) masih lg merah pipi.
adik (5 bulan) pun dah mula nak ekzema.dah mula gosok gosok muka kat bantal,kat baju kita..kesian.dd sapu krim je.

Cik Puan Nor said...

kalau dah jadi ibu & anak sulung plak tu mmg dugaan..hehehe

anak kiter pun sebaya akyd cume beza 1@2 minggu aje..

bulan lepas syahir kena campak almost 2 kali..kesian sbb x sempat mandikan pakai air kelapa..skang alhamdulillah dah ok lepas mandikan air kelapa..

♥ wforwanwazan ♥ said...

sharing is caring.. (^_^)mcm eba, dlu naufal pn mcm ruam bintik2 muka dia mase usia 1bln..tp,naluri slalu mengikot org tua ckp ala..budak biasela mcm tu..so, kite pn layan la tk wt pape.. Alhamdulillah nsb baik naufal tk de pape..dlm 2mgu je dh ilang smua. skrg mcm pakai botox dh pp nya..hihihi.. nk jmpe dgn akyd..bile la agaknye.. besar dh dia..rmbut pn byk..hihi

deena awanis said...

akydd dah pandai duduk sendiri ek??congrats baby!!

rafique belum lagi.dok tengah gigih angkat bontot tinggi2 n silang kaki jer..huhu

Baroness | Maressa said...

eh mata dia ikut ibbu dia pulak..
sblm ni byk muka papa dia :)

kydd comel :D

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

qis,rara : tq
anie : xsaba tgu berlari plak haha
ezzah : yeke kesiannya. klinik tueh dengan the strand kota damansara sebaris dengan ariani. cubalah mana tau kot okeh nanti
aida : alhamdulillah akyd dah okeh dear

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

kakina : yeke kak,banyak ke ruamnya. tanya doc dulu samada ruam susu ke atau ekzema.
hanani : aah try la ke doc klinik kulit lagik senang.
hasnidar : ye ke,kesiannya. nida ada resdung ke? try la yek kot berkesan untuk anak nida
nor : dah kena campak ke? selalu apa tanda2 nak kena demam campak ek. risau plak

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

eba : insyaallah ada rezeki bleh jmpa. dah besar pun baby masingmasing hehehe.
dena : tak lama turn rafiq plak hehe
maressa : yeke heheheh sukasuka :)

Mrs Nageb said...

wah baby kyd dah boleh duduk...makin someeelll lah:)

dd.hasnidar said...

aah.dd ngan husband dua2 ada resdung.
maybe tu la faktor baby ekzema kot.

eh,comelnya header.

Nadya said...

my son pun ade mild eczema since umur seminggu..dekat badan/perut pun ade..dengan cradle cap kat kepala on off..dekat 4/5 months br hilang.macam2 try..last2 guna one lotion brand physiogel.serasi btol dengan die..hilang keras2 kat pipi..and guna sebamed..johnsons pun tak boleh.now still kulit sensitif if terkena certain wool and peas.merah2 muka. and yes, i ade resdung..huhu

Cik Puan Nor said...

baby kiter dah kena campak 2 kali. slalu tanda2 die baby akan demam pastu badan akan naik bintik2 merah..slalu petua org tua2 better jngn pakai sabun masa mandi & elakkan bagi makan ubat sembarangan.

baby akan slalu mengaru/mengosok muka/kepala **maybe gatal kot..pastu yg ni paling risau kurang selera makan, nak baring aje x nak kite pegang **maybe badan die rasa lenguh2

HanazFamilyCollection said...

khai..sy hanaz..kwn arlina..klinik tu kat mn ye?anak sy pun kena excema..kat muka lah teruk...mcm2 dah terai ni..jap nmpk makin pulih..jap nmpk teruk blk...risau arr..

SukaDuka Mama said...

salam, boleh tak bagi address klinik kulit yg anda cakap tu. saya nk bawa ank saya sbb kena ekzema teruk sgt.Dah pelbagai ubat guna tapi still juga teruk.

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

salam dear, klinik tu betul2 dekat dengan butik ariani KD. sebaris je. nanti akan nampak KLINIK PAKAR KULIT

naja asaari said...

Slm khai bleh tau ape name krim yg doctor pakar kasi tu tak?tia