Friday, May 6, 2011

Update Kydd 7 Bulan



Haip semuaaaa..dah lama tak membebelkan hahahaha. Sesungguhnya harihari sangat bz bagikuw cewah,kena curicuri masa kalaw nak menaip panjang. Kejap jek dah 7 bulan kan,lagik 15 hari dah nak masuk 8 bulan.

Update Kydd 7 bulan

-Buuuuuuu buuu, Aaaaabahh bahhhh bahhhhh seronok kan bila Kydd panggil macam tueh. Kydd dah start panggil time 6 bulan lagik. Mulamula agak kurang jelas mmg tak perasan pun hehehe. Rupanya dia panggil kai n asben so sweet nak nanges rasa hahahaha. Hurm kalau Kydd nak nangis mesti buuuuu buu bila nampak kai heehehe. Tapi lately ni bah bah Aaaaabah jek hukhukhukkkkkk.

-Hey banyak menda baru yang Kydd tengah belajar skunk. Tapi satu jek perkara yang tak perlu diajar adalah nak selalu melekat dengan Ibu. Memang tak boleh nak letak Kydd lamalama kat bawah even depan TV skunk,confirm nanges nak dukong kecuali kai teman dia tgk tv atau main samasama.Kalaw dia tgh mainmain dgn Abah dia,nampak kai lalu jer terus nak kai

-Duduk pun dah boleh, so mmg senang sangat kalaw nak mandikan Kydd hehee. Dudukkan dia then curahkan air kat kepala pakai gayung hehe. Kekadang melentinglenting badan nak berdiri sabo jek la. Kalaw dia berdiri kai mandikan dia dengan air hujan dalam bilik air jek. Kydd memang suka mandi hehehe.

tq nenek untuk swimming suit ni :)

-Dah pandai nak ikut keluar hamboii.Kalaw Abahnya nak g kerja,confirm tangan laju jek nak suh Abahnya dukong hehehe. Bila kai hulur tangan dia buat tak taw jek. So kai kenalah keluar rumah dulu baru dia nak kat kai. Kalaw tengok kai pakai tudung, waaaa dah jeritjerit nak mintak didukong huhuhu.

-Suka sangat gelak pantang kena agah tak pun kalaw main cak cak dia suka sangat. Bila tgk Kydd senyum n gelak hati ni seronok sangat. Ya Allah sungguh sempurna ciptaanMu semoga Akyd menjadi anak yang soleh.

^_^

-Kydd skang dah nampak macam nak merangkak. Bab mengesot memang sangatlah laju. Kalaw dia nampak laptop ke remote ke mmg xcited kompem laju jek ngesotnya. Dari pemerhatian kai,kydd sebenarnya mmg dah boleh merangkak cuma dia macam nak suasana yang baru. Contohnya hari tueh kai letak dia atas meja makan,elok plak dia nak merangkak. Bila letak depan tv duk tergolek then jerit nak dukong takmooo duk kat situ. Baby memang cepat boringkan huhuhuh.

atas meja makan :)

 -Kalaw bab lasat tueh biasalah dah nama pun lelaki kan hehehhe. Suka sangat nak memanjat kai kekeekke. Dah boleh berdiri dengan sokonganla heheh,pegang sket jek nak tegakkan badan dah. Kydd pun dah boleh menapak nak berjalan hehehe.



-suka sgt melompat hhahahaha,later kai upload video yerk

-pandai sangat tgk cermin hihi,kalaw nampak je diri sendri kat cermin terus tersengih hhahaa



-ni yang paling sweeeeettttt sangat dah pandai kiss taw huhuh. Kalaw cakap 'Kydd, kiss ibu kiss ibu' dia akan kiss hihihihih. IbuAbah sangat sayang kat Kydd



Checklist Kydd 7 Bulan

1. Nak beli baju,seluar,stokin,kasut. Ini bukan checklist untuk 7 bulan jek setiap bulanpun hahahahahhaa.
Romper pun banyak dah takmuat,baju siap ada yang fit sangatsangat hahaha. Kalaw seluar plak ada yang senteng kahkahkah,tight plak mmg banyak yang tak leh pakai alahai sayangnya hukhukhuk. Even stokin pun sama, siap ada yang belum pakai lagik waaaaaaaaa pembaziran tueh takpelah simpan next baby hahhahahahaa. Kasut Kydd plak, ada 2 pasang yang tak pernah pakai pun wakakakakakakah. Nasiblah hari tueh saje test kasut oren yang skunk Kydd tgh pakai rupanya dah muat ingatkan besar. Tu pun ngamngam kaki dia,kompem bulan depan dah tak muat. Padahal kasut tueh size 9month ke atas, kaki Kydd besar macam abahnya huahauhauhaua. Nanti esok lusa nak  kemas semua barang yang dah tak boleh pakai dalam kotak.

2. Booster Seat
Ingat tak entri ni?? klik sini Booster Seat. Kai dah belikan untuk Kydd bulan lepas hehehehe, mmg senang nak bagi Kydd makan boleh duk diam dalam tueh hauhauhauahua. Nak angkut ke manamana pun senang semudah ABC heehehe.

comot kan hhhahah saje bg dia xplore ini la rupanya ;p

3. Playmat
Kali ni nak cari cari playmat yang besar n tebal untuk Kydd sebab dah mengesot dengan laju tue.Sebelum ni mmg Kydd dah ada playmat tapi kecik mcm dah tak sesuai untuk dia sekarang hihihih.




4. Kete kecil Kydd
Haaa yang ni kai dah survey,kai macam berkenan yang Go Baby Go: Stride To Ride Lion Fisher Price. Okeh kan cantik kan, tapi brand lain pun ada gak. Tak kisah la manamana pun janji nak suh Kydd racing dalam rumah hauhauhauhaa.




5. Walker
NenekKydd suh beli,katanya supaya senang kai buat kerja dalam rumah. Maklumlah anak bujang kai ni nak berdukong jek. Masih tgh pk nak beli ke tak hauhauahuah.




6. Thermos ;
Senang untuk kai letak bubur kydd if keluar jalanjalan time Kydd perlu makan. Kai baru gak beli kat OU huuuuuuuu.Tahan panas 5 jam, kalaw sejuk plak 9 jam so okeh la kan. Nak travel pun senangkan,boleh siapkan bubur Kydd sebelum memulakan perjalanan.



Itu sajer buat masa ni huuuuuuuu,selamat berhujung minggu yer.

13 comments:

Atiqah Adnan said...

eeeii akydddd!!
saje je buat aunt qa geram nieee..
akyd dah 7 bulan mesti dah suke nak main2,cungkil2,godek2, nak explore segalaaaa.. bestnyee..!!

{ e'mie } said...

memang cam tu kak lang..banyak benda nak kena siapkan untuk kydd..lagipun takper beli yang elok coz tak lama lagi kydd pun akan ader adik..hehehe..kydd cepat belajar n duduk...smoga sihat selalu...comel kydd...

Madam Sooyaree said...

Banyaknya shopping! :D

Walker orang kata tak elok untuk tulang belakang bayi :\

Jaja said...

salam kenal -__-
saya silent reader je sblm ni. btw, nak tanya, mana u beli tight bb akyd ye?? lawa2 la..thanks for sharing info

cottonsstreet said...

kai...kalo walker tu xyah beli pun xper rasenye...
coz ank qama pakai skejap sgt2..bile dah merangkak,kite nk letak die dah bk kaki die luas2 xnak msk.hihih...
tp kalo yg Go Baby Go: Stride To Ride Lion Fisher Price tu ok nak beli.coz ank qama nk blaja jalan,skrg dok tolak kerusi.dah survey ok la fisher price tu...

CikHaniBhulat said...

akyd comel....geram..meh cini kakak nak kiss cikit...

deena awanis said...

rasa macam nak kena cari gak jer termos tu..senang kan nak bawak makanan dia bila nak jalan..

PutriesNoora said...

banyak sgt info!suke blog ini bnykbnyk=)

Yati@PetiteShoppe™ said...

COMELNYE....

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

atiqah : suka suka sangat hehehe
kakling : terima kasih kaklong amin
madam : kai tak beli pun hehehe nway tq dear
jaja : tight merata2 beli ada kat brand outlet,kat kedai baby n online pun ada. search jek baby tight kat google mesti akan jumpa

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

qama : kai dah beli kete fisher price tueh hehehe :)

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

hani : meh kiss kiss hehe
dena : aah thermos tueh okeh sangat hehe

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

noora : tq :)