Wednesday, February 23, 2011

Bayi sudah bersedia untuk makan??

Nenek BBKydd tak sabar nak suruh kai bagi  makan kat cucu dia ni hehehe, saba saba saba sebulan lagikkkkk cukup 6 bulan. Doc cakap kalau susu badan kena 6 bulan menyusu secara eksklusif. Tadi masa bawak Kydd cucuk untuk 5 bulan, tanya pendapat doc mengenai pemakanan bayi. Doc cakap boleh nak start bagi makan 5 bulan tapi kena tgk ketahanan perut dia, tengok najis baby. Tapi adalah lebih baik start bagi makan masa 6 bulan. Itu pun kena step by step. Korang boleh share dengan kai pemakanan bayi korang????

Kat bawah ni kai ada jumpa dalam Ratu Hati,  Tanda-tanda Bayi Anda Sudah Bersedia Untuk Makan :

Jika bayi anda telah mencapai umur empat bulan (bayi menyusu susu formula) dan enam bulan (bagi bayi menyusu susu ibu secara eksklusif) dan mempunyai tanda-tanda berikut, maka anda bolehlah mula memberinya makanan pejal :

1.Kepala bayi tegak dan tidak bergoyang ketika dalam keadaan badannya tegak.

2.Boleh duduk dengan sedikit sokongan daripada orang dewasa.

3.Berat badannya sekurang-kurangnya dua kali ganda daripada berat lahirnya.

4.Menunjukkan tanda-tanda lapar walaupun telah disusukan lapan hingga sepuluh kali.

5.Menunjukkan minat terhadap makanan yang dimakan oleh orang dewasa.

6.Bayi anda juga mungkin akan cuba untuk mencapai makanan yang sedang anda makan.

7.Tidak menolak dengan lidah atau meluahkan makanan yang disuapkan ke mulutnya.

8.Boleh mengunyah dan menelan dengan baik makanan yang disuapkan.

9.Bayi boleh memegang makanan dengan tangannya.

Kenapa Perlu Tunggu?

Kebaikan Untuk Bayi :

 1.Sistem penghadaman bayi yang berusia kurang enam bulan belum matang dan dia tidak dapat menghadam makanan dengan sempurna menyebabkan masalah seperti bayi muntah, sembelit dan juga cirit-birit.

 2.Lebih awal bayi diperkenalkan dengan makanan lain selain daripada susu ibu, lebih mudah bayi tersebut berkemungkinan mendapat alahan atau alergi terhadap makanan tersebut.

 3.Penyusuan susu ibu secara eksklusif selama enam bulan dapat mengurangkan risiko gastrointestinal, pernafasan dan jangkitan telinga pada bayi.

 4.Bayi yang berusia lebih enam bulan dapat mengambil bahagian secara lebih aktif semasa makan seperti mencapai makanan jika masih mahu makan atau berpaling jika sudah kenyang.

 5.Makanan pejal akan mengurangkan jumlah susu yang bayi ambil.

 6.Bayi yang makan makanan pejal terlalu awal mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menjadi gemuk apabila besar nanti berbanding dengan bayi yang memulakan makanan pejal pada masa yang sesuai.

 7.Menyuap makanan pejal kepada bayi yang belum duduk adalah lebih sukar dan kadang-kadang mengecewakan bayi dan anda sendiri.

Kebaikan Untuk Ibu Yang Menyusu:

    *Ibu yang menyusukan bayi secara eksklusif lebih lama akan mudah menurunkan berat badan.

    *Cara semulajadi untuk menjarakkan kelahiran kerana haid datang lebih lambat.

    *Bekalan susu ibu yang lebih stabil.

5 comments:

bonda dadif aka akish said...

aha..mmg sgt eksaited tau yunk time nak kasi bby mamam..

tp tgk pade bby gak..same ade dia mau atau dia reject..

like me...dadif tersgtla fussy...sampai la ni.

=)

nadia ar-rumaisha said...

kak lang, ni ada satu member blog saya, dia bagi resepi untuk baby food...
hihihi mane tau kot kak lang bleh cube bila kyd dah ready untuk makan....

Nanie

^nanie^ said...

hye sis kai..panduan berguna ni tuk mommy to be cm kite..hehe..ekceli da lame admire kt sis taw..since belom kawen n da ade bby pon skang..sis mmg mommy yg hot la..;-)

suezen said...

info yg bgs!!...alhamdulillah..me masih fully bf lagi:)

Puan Mami BooLuck said...

thanks a lot khai..info yg sgt2 berguna utk new mummy macam saya ni...lagi plak baby saya tak montel so rasa teringin nk kasi makanan pejal cepat2 tp,bila dgq nasihat nurse2 spy tak risau.saya sabarkn dulu hasrat tu..

thanks khai ;)