Friday, October 4, 2013

Akyd Potty Training

Hari ni merupakan hari ke 4 kai ajar akyd kencing ke toilet secara teratur. Sebelum dah pernah try tapi tak konsisten hehe. Hari pertama, kai bawa akyd ke toilet untuk kencing setengah jam/sejam sekali. Tengok keadaan dia minum banyak mana. Tapi alhamdulillah pandai plak akyd ni kencing dalam potty dia. Kelakar plak tgk muka dia nak kencing hahaha. Kai start dari pukul 9.30 pagi sampailah malam pukul 11 malam. Sekali je dia terkencing dlm pampers (kai still pakaikan dia pampers sebab taknak tanggung risiko haha). Bila nak masuk toilet kai akan buka pampers, kai rasa cara ni lebih selamat. Elok kalau beli pampers jenis sarung tu. Sebelum tidur kai minta akyd kencing dulu, yup mmg dia akan kencing. Esoknya bila bangun mmg dia tak kencing langsung dlm pampers. Bila bangun je dari tidur terus minta dia kencing, haaa mmg penuh potty dia tu. So kai anggap akyd dah bersedia untuk berPotty hehe.

Hari pertama berpotty, tak pakai seluar pun senang ke toilet haha
hari pertama dia mmg langsung tak tidur siang, so moody sket :)
Hari ke 2, pukul 8.30pagi dah bangun terus je ke toilet kencing n start potty training. Hari ke 2 mmg lagi bagus sebab langsung tak terkencing dlm pampers. Mungkin sebab kai bawa dia ke toilet setengah jam sekali.  Ada juga 2 3 kali time nak pakaikan balik pampers dia akan cakap 'buuuu nak kencing', maybe time nak kencing tadi tak keluar bila nak dipakaikan pampers baru rasa nak kencing hahaha. Dia ada tidur petang, tak sampai hati nak gerakkan dia ke toilet. Dia tidur dalam sejam setengah. Tak sangka plak rupanya dia mmg tak kencing langsung time tidur. Bila bangun dari tidur je cepat2 minta dia ke toilet. Kai mmg teruskan potty dia sampai nak tidur. Macam biasa sebelum tidur mmg akan minta dia kencing dan esok pagi bangun mmg langsung tak kencing dalam pampers huhuu.

Hari ke 3 pun macam biasa pagi2 dah start potty. Hari ni makin baik cuma dia berak plak ngeee haha. Dia xcakap dia nak berak tapi mmg ada sekali tu time nak kencing dia nak duduk lama je dalam toilet. Ingatkan dia nak main air ,agaknya dia cuba nak berak kot tapi tak boleh hahahah maybe lah.

Ini hari ketiga berPotty :)
Hari ke 4 pun berjalan dengan baik, alhamdulillah.

Hari ke empat berpotty tidur time tgh dalam 2 jam tapi langsung tak kencing dlm pampers
So far semua berjalan lancar tapi masalahnya akyd ni tak cakap dia nak kencing, kai ni yang kena tgk jam bawa dia ke toilet.

So kai nak buat kesimpulan dekat sini

-setengah jam /1 jam sekali kena bawa dia ke toilet tgk banyak mana dia minum air
-akyd mmg tak kencing time tidur tapi kena pastikan sebelum nak tidur minta dia kencing dulu n selepas je bangun tidur terus ke toilet
-dia pandai cakap nak kencing bila nak pakaikan dia pampers (tu pun kalau dia takblh kencing tadi). Agaknya kai kena cuba tak pakaikan dia pampers kot huhuh Maybe.
-nak berak tak pandai lagi
-Kai kena banyak bersabar hahaha (letih sket lah sebab nak kena pantau kan)

Harap2 ibu2 kat luar sana boleh berkongsi tips dengan kai ye. Salam

//UPDATE SEBELUM TERLUPA KISAH MENGAJAR ANAK KE TOILET hahaha



9 comments:

Suria Tumirun said...

Khay tips yg same dgn i...insyallah smggu dua lg akyd dh pndai bgtau die nk kencing..msti die dh pndai rse pnye..chaiyok2..hehe

Suria Tumirun said...

Khay same tips dgn i dulu..myb smmggu dua lg akyd dh pndai rse die nk kncing..cyaiyok2..hehe

suezen said...

wah thanks for the tips..nk kene ajar my daughter ni:)

Mama Iris said...

kai..kalo minggu2 pertama tu..15 minit skali bwk g toilet..sbb die tak reti tahan kencing lg kan...takyah pakaikan pampers pun ok..cuma kena kerap bwk g toilet..anak sy so far ok..ni dh masuk bulan ke-2.

ddJaafar said...

rajinnya kai.dd anak no 1 dah umur 5 tahun baru cuba potty train.tapi bab berak tu takbleh tolong.

dia cakap dia takut jatuh dalam lubang tandas.sabo ajela.

so,kalau malam macam mana kai buat ek?ke akyd pakai pampers jugak?

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

suria : yeke dear.insyaallah

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

suezan : kai pun tgh belajar lagi ni hehe

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

mama idris : yeke dear. baiklah kai cuba nanti

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

dd : hahaha yeke. malam akyd tak kencing pun dalam pampers. kai still pakaikan pampers taknak tanggung risiko haha