Friday, February 11, 2011

4 bulan 4 batang gigi

Lately ni Kydd suka sangat nak menggeget,tangan kai pun dia nak ngap hehehe. Kalaw time mandi lagik senang dia ngap tangan kai. Kai belikan dia mainan yang bleh geget tu bersungguhsungguh dia menggeget mainan tueh hehehe. So kai pk sebab gusi dia gatal tu suka geget. Ada gak terpk gigi Kydd nak tumbuh kot tapi macam masih awal lagik. Sebelum ni ada intai gigi dia tapi check kat bahagian depan atas n bawah,xde plak nampak putih. Tapi kannnnnnnnnnnnnnnnnn semalam tetiba tergerak hati nak tgk kat bahagian gigi atas belah tepi kat gigi taring tu Ya Allah nampak 2 batang gigi belah kanan,check belah kiri pun ada 2 batang. 2 batang gigi dah keluar,2 batang lagik tgh tunggu turn. Eeeeeeeeeeeee mesti sakit kan,kita ni sebatang nak tumbuhpun sakit amat. Kai dah sediakan Gripe Water untuk Kydd kot dia meragam nanti. Ramai yang tanya Kydd demam ke masa gigi nak tumbuh,kai pun tak perasan hehehe. Hurm tapi mmg dia ada demam masa masuk 4 bulan,kai rasa macam berjangkit demam dengan kai. Tapi tak taulah kot baru nak tumbuh time tueh sebab kai takde plak nak check sampai ke belakang gigi dia. Ni kai ada amek gambar gigi Kydd tapi kualiti gambar agak kureng,puas gak nak dapat gambar ni nanges Kydd huhuhuh. Insyaallah nanti kai amek pic gigi Kydd lagik ek tunggu mood dia ok huhuh.

Kai ada satu soklan,baby dah tumbuh gigi dah boleh bagi makanan pejal ke ek?????


ini gigi Akyd ^^



.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.



IBU SAYANG AKYD

// jangan geget Ibu okeh aaaa ;p

17 comments:

Filla ~ Kasihs said...

hai kai, awal kydd tumbuh gigi..sama macam my first daughter.. 4 bulan gigi dah keluar.. jgn bagi makan dulu...usus dia belom ready, susu dah cukup.. masuk 6months baru bagi.. tupon tgk food jugak ;)

Sweet like Strawberry said...

4 bulan 4 btg gigi cepatn nyer..huhuhu zareef baru nak masuk 6 bulan tapi lum tumbuh lagi...kalo tumbuh tak tahu ar...gigit jerlah kerjanyer

john n amal said...

kak kai, masa kakak saya g jumpe doc for monthly checkup untuk baby dia, doc cakap, jangan bagi baby makanan pejal sampai umur dia 6 bulan. paling2 pun 1 week before 6 bulan baru boleyh. sebab nanti, bila dia besar *i mean, dewasa*, berpotensi besar untuk dapat gastric. plus, instant porridge such neslac tue pun xbagus untuk baby sebenarnya. huhuhu :)

maynee said...

ish cpt la plak dak akyd ni tmbuh gg,xleh jd ni balik kang kn cek aina skali tgk ade ke x.sal mknn pejal tu xsure lak tp ank i dlm pntg lg dh di sua nestume.hihi(bg cair la,lam botol)

mama nadzmy said...

wa..seronok sangat BB Kydd dah dah moleh geget2...tp setahu mas sepanjang gigi BB tumbuh..memang susah sikit sebabnya BB akan selalu meragam dan mudah sakit (demam). dan pasal makanan tu rasanya belum boleh lagikot. mesti kena tunggu umur BB masuk 6 bulan.
(tp masa time mas dulu mas dah bagi dah anak mas makan(nestum) masa dy umur 4 bulan sebabnya asyik menangis je bila x kenyang. so bagi je nestum cair dekat dy, then terus senyap dan tdo)♥

niniem said...

comel :)

{ e'mie } said...

cepatnyer kydd tumbuh gigi..macam anak kedua kak nora..dua bulan dah tumbuh gigi..tapi yang ketiga ni..macam lambat skit tumbuh gigi..tapi dah start nak gigit..kak nora bagi mainan lembut2 kat dier..makan pun jgn bagi lagi..tak elok..

Mrs Nageb said...

cepatnya kan..kan.. :)

::whimsicalbiela:: said...

comelnyaaa ur baby,, juz like her gogess mummy ((=

syiraaaaaaaa said...

hai sis . saje je nak share input . biase budak yang 6bulan ke bawah belum boleh lg bg makanan pejal . even dia dah tumbuh gigi . better bagi yang ala ala nestum tuh . buah buah yang di blender ke(dalam 5bulan) . tp after 6months, boleh ajar anak makan makanan pejal . eka penah kerje taska , so sajela nak share :)

♣dya aien♣ said...

heee..kecik jek gg bb kydd..

deena awanis said...

rafique pun keje nak menggeget jer skang nihh..tp xde lagi tumbuh gigi setakat ni..

NURUL said...

awal kydd tumbuh gigi ye kai. raina tumbuh gigi 6 bulan. oh dah boleh geget ni ye? comeknya kydd ni

alhumaeiraa said...

Salam Kai...

4 months lom boleh bagi makanan pejal lagi.Ikut kata paed, at least 6 months..Itupun baru perkenal rasa makanan,garam is no no no lagi...

Jangan gigit gigit heheh..ai dah follow you...do visit us sometime..www.secangkir-madu-buat-nur.blogspot.com

noridaramli said...

khai....geramnyer tgok kydd...comey sesangat

noridaramli said...

khai....geramnyer tgok kydd...comey sesangat

gie-ah said...

akk kai..geramnya tgk bby kyd....
shumell sgt..
tolong kiss pp bby kyd untuk sy plezz....:P