Tuesday, November 2, 2010

Baby Kembung Perut

Penyelesaian pada masalah kembung perut adalah minyak yuyi!!! Owww sebenarnya tidak sepenuhnya kalau BB sangatsangat sakit perut. Pernah satu malam tu,Kydd tido tapi kejapkejap jek. Pelik jugak,tapi nasib baik Abah dia ada so bolehla tolong jagakan bila kai mengantuk. Bila Kydd bangun tido asyik nak nyotnyot pastu nangis sambil badan tak duk diam. Awalnya okeh tapi makin lama dia nyotnyot sambil meneran. Letakla jugak minyak yuyi,Kydd still tak duduk diam.Ish mmg pelik sangat,puas Abahnya memujuk mendodoi2 sampai tak larat nak dodoi. Tak tido Abahnya satu hari tolong jaga Kydd. Dalam kul 6 britau Nenek Kydd then neneknya terus demah @ tuam kan perut Kydd. Bila demah tu angin banyak sangat keluar, Ya Allah rupanya memang dia kembung perut agaknya sakit sangatsangat. Puas kai fikir apa yang kai makan,rupanya sebab limau. Bak kata Ma kai orang lain makan sebiji dah cukup,kai telan 3 biji huhuhuhuh. Lepas tgk Kydd menahan sakit mcm tu,kai sangat berhati2 bila nak makan. Kesian kat Kydd,ye la dia bukan tau pun mcam mana nak cakap dia sakit kan. Kesian anak Ibu,bila pk balik sedih jek. Skang ni bila dia cam nak nangis2 jek cepat2 kai demah hehehe. Kalau kawankawan ada cara lain untuk atasi kembung perut share la yek.

//Ibu masih belajar menjadi Ibu yang terbaik sayang

5 comments:

deena awanis said...

kai..i memang amalkan tuam baby setiap pagi n petang..n lagi satu, letak baby tido meniarap.alhamdulillah rafique xde masalah kembung..=)

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

Aah dena,ma kai pun suruh amalkan heheeh. Insyallah kat KD kena harunginya kat kg ni neneknya ada ehehehe

Syahrolnizam Fitri Marof said...

sis itu la cr yg tbaik..dl bb sy pun mcm tu...dlm bpantang sy btungku, bb pun kn tuam sm....besala org tua2..mcm2 petua..still smpi skrg sy msh gunakan cr tu...mmg mujarab...

CuTe LoL!poP !nNeR & sYr!a !n Da HouSe said...

kai...
i guna ubat kembong aniseed alixir ada jual kat Boon Pharmacy jek... tp xtahu la sana ade x pahrmacy tu??? Kat penang ni ader... Ubat tu bagus sgt utk baby kembong perut n nk tumbuh gg... So far my baby alhamdulillah time tumbuh gg tu...

i am who i am said...

saya tak ada baby..tp saya nak share gak tips baby..hekhekhek...

dulu kezen selalu kembung perut, my auntie bg minum gripe water(betul dah kot eja ni) beli kat farmasi..watson n guardian pn ada..okay je dia mnum...kalau nak tuam perut bb 2, goreng pasir pastu bungkus dlm kain. cam tungku biasa...pasir lagi elok sebab tak berat sgt mcm batu...

p/s : jgn goreng pakai myk plak pasir 2.kalau nak goreng kai myk bek goreng kicap trus..wakakak..bg kat bpk bb mkn.