Monday, May 24, 2010

Pedih Ulu hati?

Bila usia kandungan 5 bulan ke atas,kai selalu diserang pedih ulu hati addoiiiiii. Kadang2 boleh tahan,kadang2 mmg tak boleh. So penyelesaiannya,minumlah gaviscon ia selamat untuk ibu mengandung (macam iklan plak haha). Insyaallah lepas minum 2 sudu akan rasa lega. Tapi selagi kai boleh tahan,kai tahan hehehee. Bila dah tak bleh barulah minum. Doc cakap normal 5 bulan ke atas ibu yang mengandung akan selalu kena pedih ulu hati sebab hormone progesterone meningkat,so janganlah risau yek. Kurangkan makan makanan yang berempah n pedas (tapi kai kuat pedas ;p). So kepada ibu2 yang mengandung diluar sana yang mengalami pedih ulu hati bolehlah mendapatkannya di farmasi yang berdekatan dengan rumah anda hehehe.




9 comments:

SheTreasures said...

Wow, that the beauty of pregnancy.

Mengidam la, pedih ulu hati, tapi apa-apa pun, I adore seri ibu mengandung.

:)

xoxo
-http://womanwhotreasures.blogspot.com

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

salam kenalan :)

irenedahayu said...

hi kak kai.ayu mula ambik gaviscon ms ayu peknen 3 bulan..

memang sakit sbb ayu sebelum peknen pun memang selalu sakit ulu hati. so sekarang ayu dah nak masuk 6 bualn, dah rasa biasa n ok bila tak makan, cuma pernafasan kita ja laju sikit..

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

hey ayu, ow yeke.
masa trimester pertama kai ada kena gak. tapi still boleh tahan. all the best ayu

Atiqah Adnan said...

hi kai!!
betul.. gaviscon sangat baik kalau sakit ulu hati.. my mom minum dah hilang da sakit tu,..

fikaryna said...

utk org yg gastrik..mmg baik..cuba lah!

irenedahayu said...

all the best juga buat kak kai... :D

♥z@z@♥ said...

ooo boleh eh kak..ingatkan xleh minum ubat tue..nanti nak g carik ah sbb saye pun salu sakit ulu hati sejak ngandung nie..wuuu...kiter pun dah masuk 5 bulan...winkssss

oneyani said...

thanx for the tips kai..selama ni memang selalu tahan je kalau kene pedih ulu hati ni..skrg pregnant da 6 bulan..xtao lak gaviscon ni bole ambik utk ibu hamil

im adore dressing baby kid..isnyallah nanti pon akan dpt baby boy..xsemestinya baby boy xleh bergaya mcm baby girl kan...