Monday, May 7, 2012

Akyd Kharamy 19m, ABC 123 Hijaiyah

Salam semua, rasanya dah lama kai tak update cerita Akyd kan hehee. Alhamdulillah anak bujang kai Akyd Kharamy sihat walafiat, dia kirim salam kat semua blogger yang rindukan dia hehehe. Sekeping pic terbaru Akyd.


Walaupun kai ni tak bekerja di sektor kerajaan atau pun swasta tapi kai sangat bz dengan bisnes di rumah dan bz dengan anak yang sedang membesar. Siapa cakap suri rumah tangga takde keje sangat. Maybe kalau yang tak buat bisnes okeh cuma memasak,membasuh n jaga anak. Kalau macam kai ni bz dari pagi sampai ke malam dengan bisnes,anak,tugas isteri dll hehe. Tapi kai seronok dengan apa yang kai buat hari-hari. Cuma kelebihan bila bekerja di rumah kita boleh bahagikan masa tapi kekadang tak terbahagi jugak ;p. Alhamdulillah Akyd pun dah makin membesar, makin faham apa yang kai cakap. Boleh dikategorikan mendengar kata juga walaupun ada juga yang dia tak paham. Akyd masih belum boleh bercakap tapi Alhamdulillah Akyd dah boleh membaca ABC sampai Z dan mengenal huruf dengan baik sekali. Akyd juga dah boleh membaca nombor dan mengenal nombor 0-10 tapi nombor 1 'ONE' je dia tak tau nak sebut hahahah. Sebelum ni prob nak sebut nom 7 'SEVEN' tapi sekarang dah boleh. Satu lagi Alhamdulillah Akyd boleh membaca huruf hijaiyah 'jawi' 'ALIF BA TA' dan mengenal sebahagian huruf. Kai masih dalam proses mengajar Akyd untuk mengenal semua huruf hijaiyah. Mengajar mengenal huruf hijaiyah sedikit mencabar dari mengajar ABC dan 123. Sebabnya dekat sini susah nak mencari buku dan permainan 'jawi' yang menarik. VCD dan video pun agak kurang menarik perhatian Akyd. Kena selalu menyanyi bersama2 baru dia follow hehehe. Kai ada beli DVD BABY KHALIFAH untuk Akyd tapi rasanya tak sesuai lagi dengan umurnya sekarang. So kai simpan dulu nanti baru kai bagi dia main bila dah pandai guna laptop :). Oklah sampai di sini dulu, ada masa kai update blog lagi ye. Kat bawah ni ada video Akyd membaca ABC,123 dan hijaiyah. Jika ada sebarang pertanyaan bolehlah tinggalkan komen kat sini.




    








Btw ni satu lagi video Akyd

Ada banyak lagi video Akyd Kharamy, boleh singgah sini http://www.youtube.com/user/azmarzainolabidin?feature=watch

23 comments:

fazitaismail said...

pandainya akyd..seronok lak tgok video akyd belajar abc tu..hehe

Mooniqueen said...

Btw nak say congrats dulu sebab Dah preggy...yeahhh..bape bulan Dah sis? Anak kita sebaya cuma alkyd tua 2 bulan je,,.tapi akyd cepat sungguh kenal buruk, numbers...macam mana ye sis ajar selain rajin bukakan cd, video tu?

HAZIRAH ABDUL RAHMAN said...

suka sangat tengok akyd belajar ABC, 123, alif ba ta. akyd sangat bijak. anak-anak macam nilah yang memudahkan cikgu kat sekolah nanti bila dah masuk sekolah dan ibu macam kak kai lah banyak membantu perkembangan anak. congratulations kak kai. lepas ni boleh aja bunyi phonetics pulak dekat akyd ye. mesti dia cepat tangkap. akyd bijak sangat!

Aida said...

pandai..pandai..pandai diaaa..

Shykin Moksen said...

alhamdulillah.
pandainye akyd..
akyd nnt jgn lupa jaga ibu + bb tau.. btw. congrats kai. :)

p/s: anak tu rezeki , moga2 bertambah2 lagi rezeki kai n family.
aminnn..

Mrs Nageb said...

Cutenya akyd :)

salwana nordin @ che'wa said...

alhamdulillah..

pandainya akyd..sejuk perut ibu mengandung ye..

saya pun b'semangat nk training anak begitu jugak ni tp kesibukan keje kt opis susah nk spend masa hhhuuuu...

ari minggu je dpt..

doakan saya dpt mengajar anak mengenal huruf2 jugak ye..

misha.w said...

rambut akyd mcm justin bieber lah.:)

ilyannie said...

suka kita tgk akid pandai abc. nk tanya, mana kai beli alphabet tu? tq..

deena awanis said...

clever nye akydd..rafique belum kenal..sebut 1 sampai 10 je dh lepas..sebab mak dia asyek ngelat tak ajar rafique..busy memanjang..=(

ilyannie said...

hi kai.. nk tanya kat mana kai beli huruf abc tu? saya carik kat Toy'r'us xde la.. yg ada pon kecik punyer. yg kai punya tu besar n menarik. boleh bagi info... thanks dear...

ilyannie said...

hi kai.. nk tanya kat mana kai beli huruf abc tu? saya carik kat Toy'r'us xde la.. yg ada pon kecik punyer. yg kai punya tu besar n menarik. boleh bagi info... thanks dear...

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

fazitaismail : alhamdulillah dear. syukur

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

Mooniqueen : salam dear, kai mmg selalu bukakan cd. sebab bagi kai mmg itu je cara menarik perhatian dia tgk warna warni kan

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

HAZIRAH ABDUL RAHMAN : alhamdulillah dear, insyaallah akan terus berusaha mengajar akyd hehehe. dah besar ni lagi banyak main car plak kekeke

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

Aida : tq aida

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

Shykin : tq kin, insyaallah semoga rezeki keluarga bertambah. amin

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

Mrs Nageb : tq dear

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

salwana nordin @ che'wa : alhamdulillah insyaallah kai doakan semoga anak salwana pun sama jugak. takpe setiap anak lain perkembangannya. tgk minat dia jugak tapi kita lah yang kena pupuk minat mereka

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

misha.w : hahahah justin bibirrrrrr la sangat wakakkaakh

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

ilyannie : hai dear, kai beli kat the curve. tapi kedai tu dah tutup skang

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

deena : takpe nnt lama2 pandailah tueh

RawsoulArt Photos said...

jadi suri rumah lagi sibuk... akyd budak bijak...jom kwn2 follow blog saya...uolls mmg best: http://rawsoulart-photos.blogspot.com