Wednesday, May 26, 2010

Macam mana rasa baby tendang??





(gambar hiasan,bukan perut kai ;p)

Sebenarnya mmg tak perasan pun baby bergerak/tendang. Masa kai checkup untuk 4 bulan doc ada tanya,'dah rasa baby moving'? Kai cakap blum lagi hehehehe,doc cakap nak masuk 5 bulan nanti insyaallah dah boleh rasa. Memang xcited nak menunggu taw! Sampailah masuk usia kandungan kai 19 minggu,perut rasa mcm ada bubble pecah bunyi dia bib-bib hehehee. Cakap kat hubby kai,dah dapat rasa pergerakan baby bib2 hehehehe. Then call Ma n search kat internet so confirm! Macam tu la baby menendang kekekekeke seronok sangat!!! Kita boleh nampak perut berdenyut2/timbul2 bila kita baring jika bb aktif menendang. Kadang2 perut akan mengeras,bila usap2 bb akan bertindak balas. Skunk usia kandungan kai dah 22 minggu,tendangan dia lebih kuat dari sebelum ni. Terkejut jugak la bila bb tendang kekekekeke.
Masa awal bb bergerak,hubby xcited nak dengar jugak. Tapi kelakar sangat bila hubby kai cuba pegang perut atau letak telinga dia kat perut,bb diam jek! bb main acah2 dengan hubby kot wakakakakakakkakakaka. Kesian! Bila dah masuk 20 minggu baru hubby kai boleh dengar,muka teruja giler! ;p Kai selalu letak tapak tangan kai kat perut n borak2, bb akan bertindak balas sweet sangat. Sebelum masuk tido hubby kai selalu letak telinga dia kat perut kai dgr baby bergerak,kadang2 dia kick dengan kuatnya sampai terkejut hubby kai hekhekhek.Doakan semoga kai n bb sihat dan semoga semuanya berjalan dengan baik.

.:doc ada pesan,jangan risau kalau bb tiba2 kurang aktif dari sebelumnya. Tu perkara biasa sebab masih awal lagik :)

//if ada pengalaman ibu2 diluar sana,bolehlah share kat sini

8 comments:

Peri PiA said...

terharu nya baca pengalaman kai, :'(

sweet

tentang dhila... said...

bestnye kai..teruja dila baca..teringin jugak nk merasa mcm kai..take care ye kwn..

Dilakochan said...

Moga sis ngn baby sehat2 aje.
Sis jage kesihatan okek.

♥z@z@♥ said...

a'ah kak..sonok kan bile baby kick..kdg² tggu gak biler dia nak kick..hehe..zaza now 20 mggu..excited tiap kali baby kick..kdg² sampai senyum sorg²...heheh

mamamarissa said...

rasa cam satu keajaiban kan...enjoy it dear :)

Khayrany Fadzlyny Hussin said...

pia : heheehhee
dila : insyaallah dila,hari tu pasti tiba
dilakochan : terima kasih yek
zaza : aah betul,buat kita tersengih kekekee
mamamarissa tq ")

Puan nadxoxo said...

hi kai :)

masa memula rasa pergerakan baby ialah masa 17th week. 2 minggu pertama rasa dia mcm org sentuh ngan jari je. hehe. now dah 20th week memang makin kuat rasa gerakan tu, rasa mcm dekat sgt ngn kulit berbanding ngan sebelum ni. n mmg betul, kadang terkejut kalo dia tendang/gerak :D

biasanya baby aktif masa nad tgh rest, cthnya duduk tgk tv or baring. tapi everytime dia buat gerakan tu mmg excited sgt!! rasa hepi tak semena2 :D

marilah kita melalui pregnancy dengan ceria :)

Amy Mira Low said...

salam kai~ bunyi bib bib tu hanya permulaan, time nie baby masih develop tangan & kaki baby lagi... dah masuk 6-7 nanti, kai akan dapat rasa baby gerakkan tangan dia, gerakkan kaki dia, time tu lagi best~ all the best!!